Mic istoric despre Chihlimbar - Curiozitati si ciudatenii

Mic istoric despre Chihlimbar - Curiozitati si ciudatenii

Chihlimbarul este rășina de copac fosilizată, Poate atinge varsta de la 30 până la 90 de milioane de ani. 

Apreciată pentru frumoasa culoare naturală si caldura sa înca din perioada Neolitică  . 

Din antichitate  până in prezent, această piatra semiprețioasă este folosită intr-o varietate de domenii decorative, incluzand bijuteriile de argint.

Chihlimbarul a fost folosit si ca  medicament naturist in folclor.

In timpurile medievale , chihlimbarul a fost  prețuit sub forma de rozarii si apreciat  ca si cutii de lucruri. 

 

Moduri de folosire  de-a lungul istoriei

Chihlimbarul a fost folosit de catre strămoșii nostri pentru diferitele sale proprietăți vindecătoare  .

 Acesta si componentele sale au fost folosite încă din timpurile lui Hipocratte, în Grecia antică , pentru o mare varietate de tratamente de-a lungul Evului Mediu și până la începutul secolului XX. 

   Medicina Chineza folosește chihlimbarul pentru a “relaxa mintea”.

Colierele cu Chihlimbar sunt un remediu tradițional in Europa pentru durerea de dinți cu presupusele    proprietăți calmante  ale acidului succinic . 

Perșii  topeau chihlimbarul într-un lichid pentru a-l transforma într-un sirop pentru a preveni și a opri spasmele și este popular pentru medicina anti-îmbătrânire

 

Proprietati vindecatoare

         Chihlimbarul este vazut ca avand proprietati antibiotice și calmanante ( dureri de dinți, dureri de cap, rigiditate articulară,etc.) care stimulează sistemul imunitar. 

Acesta stimulează procesul de vindecare. De asemenea are abilitatea de a absorbi energiile negative . 

         Chihlimbarul ajuta la reducere stresului si anxietății..eliberează mintea si îndepărteaza energiile negative. Poate reduce sau elimina depresia  aducând inapoi starea pozitivă a minții.

      Aceasta imbunătățește memoria si intelectul dar actioneaza si ca un energizant.

 

 De unde vin aceste propietăți incredibile de vindecare?

Sunt doua teorii diferite :

  1. Prima teorie sugerează ca  atunci cand chihlimbarul este purtat pe piele, caldura pielii elibereaza cantități minuscule de uleiuri vindecătoare .
  2.  Cealalta teorie este bazata pe dovezile științifice care arata ca, chihlimbarul este  viu electromagnetic și produce cantități semnificative de  energie organică,pura si naturală

 

Povestea de dragoste a chihlimbarului baltic…

Nu este nimic mai romantic decât o poveste de dragoste, iar una dintre cele mai frumoase și tragice povești de dragoste a tuturor timpurilor vine din Lituania. 

   Conform legendei , Perkunas, Zeul Tunetului, avea o fiică numită Jurate .Jurate trăia într-un palat construit doar din chihlimbar baltic ,in Marea Baltică. Acolo trăia de asemenea un pescar numit Kastytis care  își arunca plasele în regatul de sub ape al lui Jurate. Zeița și-a trimis slujitoarele sa-l avertizeze pe Kastytis ca pescuitul in regatul ei era interzis . Oricum,  Kastytis se bucura de multitudinea de pesti pe care o prindea in aceste ape așa ca a ignorat advertismentul Zeiței. Cand Jurate a realizat ca  el a fost ignorant la dorințele ei , a ales sa mearga in persoană pentru a-i spune să înceteze imediat.

    Așa cum se întâmplă in toate povestile de dragoste , acesta a fost punctul culminant pentru amandoi . O data ce Jurate si-a aruncat privirea pe Kastytis , a simțit cum se îndragostește de el, astfel că l-a luat sa trăiască impreună cu el in palatul ei de chihlimbar. Dar aceasta  avea să fie doar o scurtă si tragică poveste amoroasă  deoarece tatăl ei , Perkunas stia ca Jurate era logodită cu Patrimpas, Zeul Apei, iar  faptul ca fiica lui s-ar fi putut implica intr-o relație cu un muritor îl înfuria . În mânia lui, Perkunas a distrus frumosul palat din chihlimbar , trimițând un fulger si omorandu-l pe iubitul fiicei sale. Prin urmare, palatul a fost ruinat si Jurate  a fost legată in ruinele acestuia pentru eternitate .

  Astfel, se spune că atunci cand apar furtuni în zona mării Baltice, porțiuni mici din palatul de chihlimbar aflat cândva sub apă sunt aduse pe țărm .  Se spune ca multe dintre bucățile de chihlimbar seamana cu forma lacrimilor care se cred a fi de la zeița îndurerată care încă plînge după dragostea ei pierdută.

      Acestea sunt cele mai prețioase dintre toate .

 

 

Chihlimbarul i-a făcut pe oamenii antici sa se gândească la lacrimi mistice, de aur

În mitologia greacă, Heliadele, (fiicele nimfe ale Zeul Soarelui) priveau cum fratele lor se lupta cu Zeul Soare de-a lungul cerului si pierzând controlul asupra lui, s-a prăbușit până la moartea sa. Lacrimile lor îndurerate au ajuns in mare si s-au întors pe țărm sub formă de chihlimbar. Altă ipoteza greacă susține ca chihlimbarul provine din urina congelată a unui lynx..,))))))

 Chinezii spun ca acesta este rezultatul transformării lacrimilor tigrilor in timpul ultimei suflări . 

Deși o lacrimă a unei pisici sună mai poetic decât cealaltă teorie, asemănările nu ar putea fi întâmplătoare

 

Curiozități

1) Multe specii au fost identificate cu ajutorul chihlimbarului- datorită modului specific de a conserva insecte și animale în interiorul său, în cele din urmă acestea fiind găsite de către paleontologi ,aspect care i-a ajutat  să  readucă din nou la viața, mai mult de 1000 de specii de insecte care au fost gasite in interiorul chihlimbarului.

2) În China , la fel si in Europa, Chihlimbarul a fost unul dintre cele mai râvnite simboluri sle statului în rândul oficialilor de nivel înalt si al familiilor prestigioase- și privilegiul femeilor frumoase. 

   Potrivit “The Notes of the Capital of Chang’an”mpărăteasa dinastiei Han Zhao Feiyan iubea să folosească chihlimbar ca o pernă,    crezând că parfumul natural al chihlimbarului îi v-a rămâne impregnat pe corp.  

 Intr-un alt articol din Dinastia  Tang, o brățară de chihlimbar dată unei concubine ca  și cadou de ziua de naștere a fost în valoare de „1.7 milioane”de dolari.

   Dupa ce supraviețuit unei epoci în care Pământul tocmai își lua rămas bun de la dinozauri ,chihlimbarul a parcurs un drum lung și încă mai are multe povești de spus!

 


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post