Mentenanță si modificari în argint - cum ai grija de bijuteriile tale ca sa fie ca noi pentru totdeauna

Mentenanță si modificari în argint - cum ai grija de bijuteriile tale ca sa fie ca noi pentru totdeauna

De ce oxideaza bijuteriile din argint?

Daca ai privit vreodata cu atentie bijuteriile din argint, cu siguranta ai vazut pe acestea o stanta, un numar, care de altfel le si certifica calitatea aliajului. 925 reprezinta gradul de puritate al argintului, iar acest lucru inseamna ca 92.5% din material este argint pur, iar restul aliajului este format din alte materiale.



Exista bijuterii din argint care nu oxideaza?


Bijuteriile din argint oxideaza in general, insa exista anumite tipuri de bijuterii din argint, realizate prin electroplacare, care sunt protejate de procesele de oxidare. Acest lucru inseamna ca bijuteria este placata sau acoperita cu un material care nu reactioneaza in prezenta umiditatii.


Exista bijuterii noi din argint care sunt deja oxidate?

 Unele tipuri de bijuterii sunt realizate din argint negru, un material cu aspect de argint oxidat, deosebit de frumos si de special. O astfel de bijuterie pare ca poarta alaturi de ea patina timpului

Dacă vrei sa realizezi o astfel de combinatie stilistică, poți alege un lantisor din argint negru pe care sa il asortezi la un sacou în nuanțe deschise și un top închis la culoare, cu decolteu mediu, sau poți opta pentru un lantisor cu piatra Onix sau un lantisor cu piatra Howlite dacă vrei sa te bucuri de un aspect cat mai special al bijuteriei. 

Firește, poți opta pentru orice tip de bijuterie preoxidata, pentru ca vei descoperi ca exista inele, cercei sau chiar bratari noi, dar deja oxidate.



Metode de prevenire a oxidarii argintului


Daca vrei sa previi oxidarea bijuteriilor de argint, este necesar sa ai in vedere cateva aspecte esentiale. Cel mai important lucru este sa te asiguri ca bijuteriile tale sunt tinute departe de factorii care le pot afecta, asa ca iata masurile pe care trebuie sa le implementezi.

Redu umiditatea ambianta

Umiditatea joaca un rol important in procesul de oxidare, asa ca in loc sa lasi bijuteriile sa fie expuse direct la umiditate, ar trebui sa le depozitezi in saculeti speciali sau in cutii dedicate pentru bijuterii.

Poarta bijuteriile

Asa cum o locuinta tinde sa se deterioreze mai repede atunci cand nu este locuita, asa si bijuteriile tind sa oxideze mai rapid atunci cand nu sunt folosite. Explicatia consta in faptul ca desi sunt utilizate, ele se curata treptat, prin purtare, in vreme ce in situatia in care nu le porti, ele doar oxideaza ca urmare a expunerii la aer.

De aceea se recomanda sa porti bijuteriile, fara a uita de ele pentru foarte mult timp, pentru ca acest lucru le va asigura protectia partiala impotriva deteriorarii.


Cand/ de cate ori este necesara curățarea bijuteriilor din argint?


Bijuteriile ar trebui curățate ori de cate ori observi ca acestea incep sa oxideze. Petele negre de pe suprafata bijuteriilor ar trebui sa fie un indicator destul de bun in vedere curatarii. 

De asemenea, este recomandat sa iti cureti bijuteriile cu apa si sapun cel putin o data pe saptamana, pentru a elimina bacteriile si microbii de pe suprafata acestora.



Metode și soluții de curățare a bijuteriilor din argint


Exista mai multe metode prin care poți curăța bijuteriile din argint, fiecare dintre acestea oferind rezultate cu adevărat benefice. Iată care sunt acestea:

 

Săpun și apă

Atât apa, cât și săpunul au o acțiune delicată asupra aliajului, astfel că bijuteriile vor fi protejate. Doar adaugă un săpun într-un bol cu apă ușor călduță, iar mai apoi pune bijuteriile în bol. Le poți lăsa la înmuiat pentru circa 30 de minute, după care le poți spăla ușor și usca. 

Oțet și apă

La fel de ușor poți curăța bijuteriile din argint și cu oțet diluat în apă călduță, pentru ca oțetul va elimina bacteriile și va dizolva murdăria.


Pasta de dinti

Una dintre cele mai cunoscute metode de curatare a argintului include folosirea pastei de dinți. Aceasta curăță blând și elimină petele negre ale argintului, cauzate de oxidare. Este nevoie să folosești o periuta sau o laveta moale cu ajutorul careia sa freci ușor suprafața bijuteriilor, astfel incat acestea sa fie curățate. Vei vedea că petele negre se vor curata destul de ușor, iar la final vei putea clăti bijuteria cu apă ușor călduță, și o vei putea usca cu ajutorul unui prosop. 

De asemenea, alte metode de curățare includ lămâia, pentru efectul acid, folia de aluminiu, amidonul și amoniacul. În unele cazuri pot fi realizate și amestecuri, așa cum se întâmplă în cazul reacției chimice formate de amestecul de folie de aluminiu, bicarbonat și sare. 

Tot ce trebuie să faci este să acoperi suprafața unui bol cu folie de aluminiu, să pui în bol bijuteriile, iar peste acestea să torni apă fierbinte. În apă vei adăuga și două lingurițe de sare și două de bicarbonat. Poți amesteca ușor timp de câteva minute, pentru ca ulterior să poți scoate bijuteriile, care vor arăta ca noi.














Cu ce soluții NU trebuie sa curatam bijuteriile de argint

Deși unele soluții din casa sunt permise pentru curatarea argintului, ar trebui sa stii ca nu orice produs de acest tip este potrivit. Spre exemplu, nu este recomandat sa folosesti clor pentru curatarea bijuteriilor din argint și nici spirt, deoarece acestea pot deteriora bijuteriile în mod iremediabil (ambele substanțe pateaza metalul).

Argintul, ca si aurul, reprezinta in prezent un material foarte apreciat pentru realizarea bijuteriilor. Durabilitatea sa și proprietățile sale de rezistenta conlucreaza perfect cu estetica produselor finite, astfel că argintul ramane și în viitor o opțiune perfectă de materie prima pentru bijuterii. 

Dacă ai bijuterii la care ții sau dacă vrei sa cumperi altele noi pentru tine sau pentru cei dragi, reține că și curatarea acestora este importanța, pentru că le poate prelungi durata de viață a acestora.


În cazul brățărilor , dacă este vorba despre un element rupt, bijutierul  va proceda în funcție de caz, de obicei se apelează la lipirea elementelor cu ajutorul unui alt element din argint , și șlefuirea acestora,dar sunt și cazuri în care deteriorările nu sunt majore și se recurge la o simplă lipire a elementelor deja existente fără a adăuga un auxiliar extern.


Oxidarea argintului 



Oxidarea argintului este un proces natural prin care acesta se acoperă cu un strat maroniu mat, dând argintului un aspect tern.

Singurele bijuterii din argint care nu oxidează sunt cele tratate cu rodiu.

Cu toate acestea, în funcție de condițiile în care a fost purtată și păstrată bijuteria, dar și în funcție de reacția ph-ului dvs. cu argintul, aceasta poate oxida la un moment dat.

Paradoxal, cu cât vei purta mai mult bijuteriile din argint, cu atât ele se vor păstra mai curate, deci recomandăm purtarea permanentă a argintului pentru evitarea înnegririi.



Cum aflăm mărimea inelelor ?


Când șnurul este înfășurat în jurul degetului dumneavoastră, faceți un semn pe materialul înfășurat și apoi măsurați distanța dintre semne. Lungimea măsurată în mm este mărimea inelului dumneavoastră.


Procesul de modificare al inelelor


Pentru a face un inel mai mic, bijutierul va tăia o bucată din bandă, o va forma înapoi într-un cerc perfect și apoi o va lipi din nou împreună. Apoi bijutierul îl va curăța și îl va lustrui. Nu vă faceți griji: Odată ce procesul este terminat, nu vor exista dovezi că inelul a fost tăiat vreodată.

  


Păstrarea bijuteriilor din argint:

– Cutiuțe anti-oxidare în care vă puteți păstra bijuteriile;

– Punguțe ziplock din care scoateți bine aerul.


Pentru păstrarea lustrului ar fi indicat să evitați:

– Clorul (atenție la piscine, bazine de înot sau soluții pentru curățenie);

– Creme, produse de machiaj, parfumuri, deodorante;

– Alimente care conțin sulf;

– Băile sulfurice.


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post