Terminologiile specifice la biju argint - tot ce trebuie sa stii

Terminologiile specifice la biju argint - tot ce trebuie sa stii

Colier- salbă,șirag de mărgele care se poartă în jurul gâtului .

Pandantiv-Bijuterie care se poartă la gât, atârnată de un lănțișor sau de o panglică.

Cliva  - piatră având la bază o formă pătrată cu colțuri rotunjite, convexă pe o parte și pe de altă parte plană.

Medallion (medaillon franceză.) - bijuterie (de obicei sub forma unei cutii plate ovale sau circulare cu un lanț), care pot servi pentru a stoca ch.-l. prețuite.

 Cercei -obiect de podoabă fixat sau atârnat de ureche.

Brățară- podoabă în formă de verigă, făcută din metal prețios sau din alt material și purtată la încheietura mâinii sau pe braț. 

Broșă- Bijuterie feminină prevăzută cu un ac, care se poartă prinsă de rochie, de haină etc. 

Diademă-Cunună din metale și pietre prețioase, purtată pe cap de suverani, de unii reprezentanți ai bisericii și, în reprezentările plastice, de anumite divinități; podoabă din diverse materiale purtată de femei pe frunte, la anumite ocazii. 


tiară-  Coroană purtată de către regii vechilor perși și de către conducătorii altor popoare orientale. 

Inelul sigilar este un inel cu funcție dublă: bijuterie și aplicarea de sigilii. În acest scop este dotat cu o intalie, de regulă într-o piatră semiprețioasă

clamă-Piesă de metal de diferite forme și mărimi, care se folosește pentru prins două sau mai multe foi volante, buclele de păr la femei

amuletă- Mic obiect căruia vechi superstiții îi atribuie puterea magică de a aduce noroc. 

 Totem-simbol mitic (animal, plantă sau, rar, obiect) considerat de unele triburi primitive ca strămoș și protector al populației respective și venerat ca atare. 

cornalină-Varietate de agat semitransparentă, de culoare care variază de la roșu-închis la roșu-trandafiriu, folosită ca piatră semiprețioasă la bijuterii. 

Tibet- numele unei țesături de lână.

Fibulă-Fibula este o agrafă de metal folosită încă din secolul XIII î.Hr., pentru a prinde veșminte printr-o construcție comparabilă cu cea a acului de siguranță din zilele noastre.


Hamsa este un simbol preislamic care există de câteva mii de ani în zona bazinului mării Mediterane.

Intalie-este o sculptură de finețe realizată într-o piatră prețioasă, în general de mici dimensiuni, care se folosea în antichitate ca sigiliu

Nazar-Ochiul a fost considerat încă din Egiptul antic un simbol protector. Nazar sau „ochiul turcesc” este o amuletă împotriva deochiului întâlnită în special în Turcia, dar care este populară în tot estul bazinului mediteranean 

Niel-este un aliaj din mai multe metale, de culoare închisă, care se aplică în general pe bijuterii din argint gravate sau cizelate. 

Repoussé-este o tehnică ce presupune modelarea unei plăcuțe din argint cu lovituri de ciocan pe partea din interior a acesteia, pentru a se realiza un model în relief de o mare delicatețe.

Taguemmout-aeste un pandantiv ovoid care evocă fecunditatea și este purtat de femeile berbere din munții Atlas. La nuntă, femeia berberă primește cadou de la familia soțului un ansamblu pectoral foarte complex,

Talisman- obiect despre care se crede că aduce noroc.


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post